Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τύποι Διαβήτη- Diabetes types


Είναι πια γνωστό ότι υπάρχουν 14 τύποι διαβήτη, που  διαχωρίζονται σε
 • αυτοάνοσες μορφές της ασθένειας,( για τον αυτοάνοσο Τύπου 1 διαβήτη, δείτε εδώ: Johns Hopkins) (για τον LADA (τύπου 1.5 διαβήτη), δείτε εδώ)
 • κληρονομικές μορφές που οφείλονται σε βλάβη στον γενετικό κώδικα του ασθενή και κληροδοτούνται από έναν γονέα που πάσχει με ένα μόνο γονίδιο, (για τον MODY διαβήτη, πατήστε εδώ)
 • σπάνιες οικογενείς μορφές (HNF1b) με χαρακτηριστικά συνοδά συμπτώματα, (δείτε εδώ)
 • νεογνικό διαβήτη (δείτε εδώ) που έχει πια διαφορετική θεραπεία από τον νεανικό διαβήτη (Τυπου 1), καθώς οφείλεται στην έλλειψη μιας πρωτείνης που δεν αφήνει το πάγκρεας να αξιοποιήσει την διαθέσιμη ινσουλίνη,
 • διαβήτη κύησης, που συχνά εξαφανίζεται μετά τον τοκετό (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)
 • διαβήτη που εμφανίζεται πια στην τρίτη ηλικία ως ασθένεια γήρατος και φθοράς, (για τον τύπου 2 διαβήτη, δείτε εδώ)
 • αλλά και πολλές μορφές διαβήτη που υπάρχουν ως δευτεροπαθείς διαταραχές, μετά από την προσβολή από άλλες ασθένειες όπως: 
 1. καρκίνος του παγκρέατος,  (για πληροφορίες, πατήστε εδώ)
 2. χειρουργική εξαίρεση παγκρέατος, 
 3. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), (για πληροφορίες διαβάστε εδώ
 4. μεταβολικό σύνδρομο σε γυναίκες και άνδρες, (για πληροφορίες, δείτε εδώ)
 5. ενδοκρινολογικά σύνδρομα όπως Addison, (για πληροφορίες δείτε εδώ) και Cushing για πληροφορίες, δείτε εδώ)
 6.  πολυενδοκρινοπάθεια τύπου 2 (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Addison, τύπου 1 διαβήτης).(για πληροφορίες πατήστε εδώ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ-αίτια και συμπτώματα- Insulin resistance syndrome

(Από http://emedicine.medscape.com/article/122501-overview)(Μετάφραση: Λένα Ζαφειρίου)
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση, στην οποία μια συγκεκριμένη ποσότητα ινσουλίνης παράγει  βιολογικό αποτέλεσμα μικρότερο από το αναμενόμενο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει επίσης αυθαίρετα οριστεί ως απαίτηση για περισσότερες από 200 μονάδες ινσουλίνης καθημερινά για να επιτευχθεί γλυκαιμικός έλεγχος και για να προληφθεί η κετοξέωση. Τα σύνδρομα της αντίστασης στην ινσουλίνη αποτελούν στην  πραγματικότητα ένα ευρύ κλινικό φάσμα, που περιλαμβάνει ·την παχυσαρκία, ·την ανοχή στην γλυκόζη, ·τον διαβήτη ·το μεταβολικό σύνδρομο, ·μια ακραία κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη. Πολλές από αυτές τις διαταραχές συνδέονται με ποικίλες ενδοκρινικές, μεταβολικές και γενετικές ασθένειες. Αυτά τα σύνδρομα μπορεί επίσης να συνδέονται με ανοσολογικές ασθένειες, και μπορεί να παρουσιάζουν διακριτά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Το μεταβολικό σύνδρομο- μια κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνης που είναι επί…

Τι είναι ο αυτισμός;

15 πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει ένας γονέας αυτιστικού παιδιού.
Η Perla Messina είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών και ΥΛΑ (Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμού). Με σπουδές στην Ψυχολογία, μιλάει έξι γλώσσες, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Αμστερνταμ και είναι η πλέον κατάλληλη να μιλήσει για τον αυτισμό. Τα άρθρα της είναι πάντα κατατοπιστικά και εξαιρετικά διατυπωμένα. Πάντα πλούσια σε πληροφορίες, δίνουν μια διαυγή εικόνα του αυτισμού και μας ενημερώνουν με κατάλληλο και αξιόπιστο τρόπο. Η Perla, με τον κριτικό τρόπο σκέψης της, αίρει τις παρανοήσεις και αναδεικνύει αποτυχημένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που κάνουν ουσιαστικά κακό, στο αυτιστικό παιδί. Παράδειγμα είναι η ίδια της η ζωή. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο στο newsitamea.gr και στο προφίλ της στο Facebook

"15 πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει ένας γονέας που υποπτεύεται ή ξέρει ότι το παιδί του είναι αυτιστικό.
1) Τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι πολύ βασικά. Είναι προτιμότερο να …

Το να είσαι διαβητική, τον καιρό της κρίσης (γράφει η Σάρρα)

Σήμερα φιλοξενώ ως guest post, τα λόγια της φίλης Σάρρας, που είναι διαβητική, blogger και ραδιοφωνική παραγωγός, από την κοινότητα DIABETES@GREECE. Η φωνή της ακούγεται δυνατή, ενώ το κειμενό της τα λέει όλα. Διαβάστε το. Από τη Σάρρα:
"Δέχτηκα πρόσφατα μια ερώτηση. Λογική κι αναμενόμενη. Αν ακόμα λέγεσαι και θεωρείσαι άνθρωπος. "-Έχεις ταλαιπωρηθεί από το σύστημα υγείας όσο έχουμε κρίση, ως διαβητική; - Εννοείται ότι έχω ταλαιπωρηθει.. Διαρκώς. -Πώς;"
Και κάπου εδώ, ξεκινάει ο μεγάλος κυκεώνας, η ιστορία της ζωής μου (τουλάχιστον, ένα αναγκαία σημαντικό κομμάτι της), η μέρα της μαρμότας. Η οποία μέρα της μαρμότας έγινε ακόμα πιο επαναλαμβανόμενη – πολλές ημέρες μαρμότας μέσα σε μία κ μόνο ημέρα της μαρμότας – από τότε που ξεκίνησε να εκδηλώνεται η κρίση στη χώρα μας.
Πρέπει να ήταν τέλη του 2006 – αρχές 2007 όταν τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι της κρίσης άρχισαν να επηρεάζουν τους πρώτους πληθυσμούς, με επόμενο σταθμό, κι επίσημο πια, το έτος 2009. Με τη βούλα, που λέμε, ε…