Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Όταν η "γλυκόζη νηστείας" το πρωί είναι πολύ υψηλή- dawn phenomenon


Όταν η γλυκόζη νηστείας το πρωί είναι πολύ υψηλή, περισσότερο από τα μέσα της νύχτας και τις μετρήσεις της ώρας του ύπνου, υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί, για να μην αρχίζουμε τη μέρα μας με πολλή γλυκόζη, κακόκεφοι και κουρασμένοι.
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τα υψηλά ποσά γλυκόζης το πρωί:

 1. Ανεπαρκής ινσουλίνη
 2. Το «φαινόμενο της αυγής» (dawn phenomenon)
 3. To «Somogyi φαινόμενο» ή αλλιώς “rebound” (αντιδραστική υπεργλυκαιμία) 
 • Η ανεπαρκής ινσουλίνη είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. Αν η περίοδος δράσης της (μακράς δράσης) ινσουλίνης τελειώνει μέσα στη νύχτα, τα επίπεδα της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και η γλυκόζη αίματος θα είναι υψηλή, το πρωί.

 • Το «φαινόμενο της αυγής» αναφέρεται στην αυξημένη παραγωγή γλυκόζης και τη αντίσταση στην ινσουλίνη που συμβαίνει με την έκκριση ανταγωνιστικών ορμονών τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν το ξύπνημα. Συμβαίνει τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη- διαβητικούς, στους οποίους γίνεται φανερό από τη σημαντικά μετρήσιμη αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης,τις πρωινές ώρες. Το «φαινόμενο της αυγής» ποικίλει σε ένταση τόσο ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό όσο και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Μπορεί να εκδηλωθεί ως υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης πρωινής νηστείας ή ως υψηλότερη απαίτηση του οργανισμού σε ινσουλίνη κατά την διάρκεια του πρωινού γεύματος σε σχέση με άλλα γεύματα της ημέρας.

 • Το «φαινόμενο Somogyi» αναφέρεται στην αντιδραστική υπεργλυκαιμία, μετά από υπογλυκαιμία που συμβαίνει τη νύχτα, χωρίς συμπτώματα και χωρίς ο διαβητικός να το καταλάβει. Τότε το συκώτι απελευθερώνει αποθηκευμένο γλυκογόνο. Χωρίς ινσουλίνη να το καλύψει, το αποτέλεσμα είναι υψηλό σάκχαρο (πρωινό νηστείας)

 • Γεύμα νωρίς το βράδυ, το στομάχι δεν πρέπει να ασχολείται με την διαδικασία της πέψης, κατά την διάρκεια του ύπνου.
 • Όχι στις λιπαρές τροφές στο βραδινό γεύμα, γιατί αργούν να απορροφηθούν πάνω από 5 ώρες.
 • Μετρήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας (ενοχλητικό και κουραστικό αλλά μπορεί να αναδείξει την αίτια –μπορεί να το ζητήσει και ο διαβητολόγος. Ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί η λύση είναι οι μετρήσεις να γίνουν κάθε δύο ώρες, από την ώρα του ύπνου μέχρι το πρωί. Μπορεί να χρειαστούν 1-2 βράδια μετρήσεων.

 • Αν η γλυκόζη αίματος ανεβαίνει όλη τη νύχτα, τότε υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης.
 • Αν η γλυκόζη αίματος είναι σταθερή όλη τη νύχτα, αλλά ανεβαίνει απότομα πριν ξυπνήσουμε, τότε ισχύει το «φαινόμενο της αυγής».
 • Αν η γλυκόζη αίματος πέφτει στα επίπεδα υπογλυκαιμίας και μετά κάνει υπεργλυκαιμία, τότε υπάρχει πιθανό «Somogyi effect»

Δεν υπάρχουν σχόλια: