Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2007

LADA- diabetes

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)

Ο όψιμος αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1 που διαγιγνώσκεται σε άτομα που είναι μεγαλύτερα από τη συνήθη ηλικία της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1. Συχνά συγχέεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Ο LADA (Όψιμος Αυτοάνοσος Διαβήτης Ενηλίκων) είναι μια μορφή αυτοάνοσου (τύπου 1 διαβήτη) που διαγιγνώσκεται σε ενήλικες με ηλικία μεγαλύτερη από τη συνήθη ηλικία εμφάνισης του διαβήτη τύπου1 (δηλαδή πάνω από 30 χρονών κατά τη διάγνωση). Εναλλακτικές ονομασίες για το διαβήτη LADA περιλαμβάνουν τα εξής:
Όψιμης εμφάνισης Αυτοάνοσος Διαβήτης της Ενήλικης ζωής
Αργής εμφάνισης τύπου 1 Διαβήτης
Διαβήτης τύπου 1.5
Συχνά οι ασθενείς με LADA διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη με βάση την ηλικία τους κατά τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Τέτοια λάθος διάγνωση είναι εύκολο να γίνει όταν το άτομο είναι ενήλικο και αρχικά ανταποκρίνεται σε θεραπεία με διαβητικά χάπια. Φαίνεται πως ίσως ένα ποσοστό 20% των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί αρχικά με διαβήτη τύπου 2, πάσχουν στην πραγματικότητα από LADA.
Οι ασθενείς με LADA δεν έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως εκείνοι με διαβήτη τύπου 2. Επίσης θετικά τεστ αντισωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του LADA διαβήτη σε έναν ασθενή που μπορεί να υπάρχει υποψία ότι μπορεί να πάσχει είτε από διαβήτη τύπου 2 είτε από LADA διαβήτη.
Κάποιοι ειδικοί διαβητολόγοι επισημαίνουν ότι αφότου ο LADA διαβήτης διαγνωσθεί είναι σημαντικό να αρχίσει εγκαίρως ο ασθενής ινσουλινοθεραπεία (αντί να χρησιμοποιεί σουλφονυλουρίες ή άλλα διαβητικά χάπια.) αλλά είναι ασαφές αν η πρώιμη θεραπεία με ινσουλίνη είναι θεραπευτική για τα εναπομείναντα β-παγκρεατικά κύτταρα. Φαρμακευτική θεραπεία για να διαφυλαχθεί η λειτουργία της ινσουλίνης σε ασθενείς με LADA είναι ένα θέμα υπό έρευνα.
Χαρακτηριστικά του LADA:
Ενήλικη ηλικία κατά τη διάγνωση (συνήθως πάνω από 25 χρονών )
Αρχική εμφάνιση που μεταμορφώνεται ως διαβήτης τύπου 2 μη-παχύσαρκων (δεν εμφανίζεται με διαβητική κετοξέωση)
Αρχικά μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της νόσου με δίαιτα, με ή χωρίς αντιδιαβητικά χάπια.
Η εξάρτηση στην ινσουλίνη επισυμβαίνει σταδιακά, συχνά μέσα σε χρονικό διάστημα μηνών.
Θετικά αντισώματα
Χαμηλά επίπεδα c-πεπτιδίου
Ασυνήθιστο να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 (απόδειξη ότι είναι αυτοάνοσο νόσημα)
(Πηγή: Αγγλικό ιατρικό site)

Δεν υπάρχουν σχόλια: