Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2007

Diabetes Abc's

Υπογλυκαιμία:κρίση που συμβαίνει σε έναν διαβητικό, όταν η γλυκόζη στο αίμα του πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα(<70mg/dl). Τα νευρογλυκοπενικά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο. Μπορεί κάποιος να παρουσιάσει ζαλάδα,πονοκέφαλο, θόλωμα στην όραση, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετική συμπεριφορά. Επίσης όταν η υπογλυκαιμία επιδεινωθεί(αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά)μπορεί κανείς να εμφανίσει λήθαργο, σπασμούς και τελικά να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι να πάρει κανείς λίγο γλυκόζη (αναψυκτικό, καραμέλα, γλυκό, λίγο ζάχαρη) από το στόμα ή σε σοβαρότερες καταστάσεις να του γίνει μια δόση γλυκαγόνης με ένεση.
Γλυκόζη:είναι το σάκχαρο του αίματος, που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για ενέργεια.
Έλλειψη της προκαλεί υπογλυκαιμία, ενώ η περίσσεία της υπεργλυκαιμία. Ο οργανισμός βάζει στα κύτταρα την γλυκόζη με την βοήθεια της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας.
Ινσουλίνη: ορμόνη που χαμηλώνει τη γλυκόζη του αίματος. Ο οργανισμός των διαβητικών τύπου 1 δεν παράγει ινσουλίνη, γιατί με αυτοάνοση διαδικασία έχουν καταστραφεί τα β-παγκρεατικά κύτταρα (νησίδια του Lagerhans). Γι' αυτό η ινσουλίνη πρέπει να χορηγείται σε όλη την διάρκεια της ζωής με ενέσεις ή αντλία, καθώς είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της γλυκόζης και το μεταβολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: